Türk Parlamenterler Birliği ve Zihinsel Özürlüler Federasyonundan “Engellilik ve Eğitim” paneli..
PAKDİL; “HAYATIN HER AŞAMASINI ENGELLİLERİMİZE GÖRE DİZAYN ETMELİYİZ”
Türk Parlamenterler Birliği ve Zihinsel Özürlüler Federasyonu tarafından düzenlenen “Engellilik ve Eğitim” panelinde, engellilerin hayatta karşılaştıkları sorunlar ve yapılması gereken hususlar ele alındı.
Devletin engellilerin durumuna el atmasının son derece önemli bir durum olduğunu ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş milletvekili Nevzat Pakdil, Panel açılışında yaptığı konuşmada “Bu hafta Engelliler Haftasıdır. Böyle günler bir bakıma bu kardeşlerimizin sıkıntılarının ele alınması konusunda, durumlarına dikkat çekme konusunda büyük önem arzetmektedir. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum, toplum olarak bir değişim ve dönüşüm yaşıyoruz. Bu değişim ve dönüşüm sırasında aile bağlarımızı, engellilerimizi, yaşlılarımızı unutursak çözülme başlar” dedi. Pakdil konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bir engelli için iş bulmak, hayatı kolaylaştırmak için yeterli olmuyor. Fiziki alanların ve işyerlerin de engelli vatandaşlarımıza göre dizayn edilmesi gerekiyor. Bu konuda yerel yönetimlere büyük görevler düşmektedir. Toplu taşım araçlarından tutun da, sokakların dizaynına kadar her alanda çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bizler de engelliliği acınacak bir durum olarak görmekten vazgeçip her sağlıklı bireyin, bir gün engelli hale gelebileceği gerçeğini kabul ederek bu bilinçle hareket etmeliyiz.
Bazı engelli vatandaşlarımızın durumu ise daha ağırdır ve sadece evlerinde bakımı yapılabilmektedir. Ailesi ekonomik yoksunluk içinde bulunan bakıma muhtaç engelli bireylere evlerinde veya kurumda bakım hizmeti verilmektedir. Bu hizmetlerin iki asgari ücrete kadar olan kısmı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından ödenmektedir. Yine aynı şartlarda bakımı aile bireyi ya da yakını tarafından karşılanan Engelli birey için, bakımı yapan kişiye bir asgari ücrete kadar ödeme yapılmaktadır. Şunu samimiyetle ifade etmek istiyorum; Bu şartlar altındaki engellilerin en büyük isteği saygı ve sevgidir.”
Birgün herkesin engelli olma gibi riski bulunduğunu sözlerine ekleyen Pakdil, “Engelli vatandaşlarımız siyasette, sivil toplum örgütlerinde, sosyal hayatta ve çalışma hayatında eşit vatandaşlar olduklarını bilmeli, bu doğrultuda hayatın her alanında kendilerine yer edinmelidirler. Engellilerimizin sorunlarını önemseyip, çağdaş hizmet modellerini geliştirerek engelli vatandaşlarımızı yalnızca tüketen değil, üreten ve bağımsız yaşayabilen insanlar haline getirilmesini hedeflemeliyiz. Unutulmamalıdır ki, her insan bir engelli adayıdır. Onları anlamak, onlarla bütünleşmek medeniyetimizin, inançlarımızın bir gereğidir” diyerek konuşmasını tamamladı.
Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, eğitimin herkes için eşit ve ücretsiz olması ve geniş şekilde hayata geçirilmesinde denetim görevinin bilinci ile hareket ettiklerini belirterek, “Engellilik ve eğitim denildiğinde eğitim daha da anlamlı olmaktadır. Eğer bir vatandaşımızın bir noktada engeli varsa, o insanın engelinin telafi edildiği, normal insandan daha gelişmiş bir yeteneğinin olduğuna inanıyorum. Görme engelli milletvekilimiz Lokman Ayva’ya ne zaman selam versem her seferinde şahsıma ismimle ifade etmiştir. Engelli eğitimini bir bütün olarak ele alıp, engellileri toplumuzun ayrılmaz bir bireyi haline getirmek durumundayız. Bunun için eğitimi çok önemsiyoruz. Hayatın her aşamasında önemsiyoruz. Engelli denildiğinde çok daha fazla önemsemek durumundayız. Engellilik ve eğitim konusunda böyle bir panelin düzenlenmesinden dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Türk Parlamenterler Birliğinin hassasiyetinden dolayı teşekkür ediyoruz. Buradan çıkacak sonuçların engellilerimizin hayata tutunmalarında faydalı hizmetleri de beraberinde getireceğine inanıyorum” dedi.
Engellilik ve Eğitim panelinin çok anlamlı bir çalışma olduğunu söyleyen Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem de, engellilere yönelik eğitim konusunda 2005 yılına kadar ciddi eksiklikler olduğunu, bu tarihten itibaren çıkarılan yasa ile önemli mesafeler kat edildiğini söyledi. 250-300 bin civarında engelli vatandaşın engelli eğitimine tabi tutulduğunu sözlerine ekleyen Erdem, “Bu sayı yeter mi, yetmez. Eğitimin kalitesini ve süresini artırmak en önemli görevimizdir. Türkiye, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Anayasanın amir hükümleri gereği engellileri eğitim haklarından yoksun bırakamaz. Bunlar görevimizin sınırlamalarını göstermektedir. Engelliler için bir farkındalık yaratmak zorundayız. Bu ve benzeri paneller, eğitim kalitesini artırmaya ve eksiklerin giderilmesine yönelik bir imkanı sunmaktadır” şeklinde konuştu.
Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Başkanı Aynur Dankaz da konuşmasında engellilerin geniş bir kitleyi temsil ettiğini belirterek, “Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda engellilerin içinde bulunduğu durumu gündemde tutmaya çalışmaktayız. Birçok ailenin kafalarındaki en önemli soru (Benden sonra ne olacak?) şeklindedir. Biz bu sorunun cevabını bulmaya çalışıyoruz. Bu panelden çıkan sonuçlar ilgili kuruluşlara iletilecek ve kararlar alınmasını sağlayacağız” dedi.