TPB Genel Başkanı Pakdil, Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftasında insan hayatı vurgusu yaptı..
PAKDİL; “KARAYOLLARIMIZ GÜVENLİ HALE GELDİ, HIZ TUTKUSUNDAN VAZGEÇELİM”
Trafik kazalarının ülkemizin en önemli sorunlarından biri olduğunu ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Yılda üç bin civarında can kaybımız var. Bunun dört katı da sakat ve özürlü kalan var. Bir engellinin ailesine ve devlete olan maliyetini düşündüğümüzde korkunç rakamlar ortaya çıkar” şeklinde konuştu.
Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftasında yaptığı incelemeler sonucunda bir açıklama yapan Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre gerçekleşen ölümlü trafik kazalarının büyük bir bölümü alkollü araç kullanımından kaynaklanmaktadır. İnsanlar kendilerini düşünmüyorsa bile, başkalarının hayatını düşünmek zorundalar. Alkollü olarak araç kullanılması, pek çok sayıda kazanın sebebini oluşturmaktadır. Çünkü, alkol miktarı arttıkça, kandaki oksijen oranı azalır. Bunun sonucunda yeterince oksijen alamayan beyin, fonksiyonlarını kaybetmeye başlar. Bu durum da sürücü üzerinde çeşitli fiziksel ve psikolojik bozukluklara yol açar. Alkol insan vücudunu sinsice etkilemeye ve ele geçirmeye başlar. Alkol alan sürücüler kendilerinde bir rahatlama ve gevşeme hissederler. Bunun paralelinde kendilerinde sahte bir güven duygusu oluşur. Eğer kişi, böylesi durumlarda iken araç kullanmakta ısrar ederse kaza yapması kaçınılmaz hale gelir. Parçalanmış cesetler ve araçlar, etrafa yayılmış içki şişeleri son günlerde karşımıza çıkan kaza sahnelerinin acı görüntülerini oluşturmaktadır. Böyle manzaralarla karşılaşmak istemiyoruz” dedi.
Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların yüzde 24.8’inin hiç zarar görmeden kazayı atlattığını sözlerine ekleyen Nevzat Pakdil, “Emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran yüzde 6.3 oranında kalmaktadır. Emniyet kemeri kullanımının zorunlu olduğu ülkelerdeki ölüm ve yaralanma oranları, kullanımın zorunlu olmadığı ülkelere göre yüzde 40 daha azdır. İnsanlarımızın emniyet kemeri kullanma alışkanlığını kesinlikle edinmesi gerekiyor” diye konuştu.
Emniyet kemerinin arka koltukta kullanımının bile hayat kurtardığına dikkat çeken Pakdil, “Emniyet kemeri kullanımı ölüm ve yaralanmaların 2/3’ünü, ön koltukta emniyet kemeri kullanımı ölümlerin yüzde 6’sını önlüyor. Bütün ağır yaralanmalarda ise arka koltuk emniyet kemerleri yaralanmanın şiddetini yüzde 50 oranında azaltıyor. İnsanlarımız bir de hız tutkusundan vazgeçmelidir. Karayollarımız güvenli hale geldi. Bu güven sebebiyle insanlar hız yapıyor. Oysa hızlı gitmek ile normal gitmek arasında süre çok fark etmiyor” dedi.
KAZA SAYISI ARTARKEN ÖLÜ SAYISI AZALDI
Pakdil, “Karayollarındaki güvenlik ve duble yolların devreye girmesi ölümlerin azalmasında etkili olmuştur. 2012 yılı yurt genelinde meydana gelen trafik kazaları sonucu 3 bin 773 kişi hayatını kaybetti. Oysa, Trafik kazalarında 2007 yılında 5 bin 7, 2008 yılında 4 bin 236, 2009 yılında 4 bin 324, 2010 yılında 4 bin 45 ve 2011 yılında 3 bin 835 kişi hayatını kaybetmişti. Kazalardaki ölümlerin düşmesi sevindirici bir durumdur. İnsanlarımız biraz daha dikkatli olmaları bu ölümleri iyice azaltacaktır” diyerek açıklamasını tamamladı.