TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Arakan Müslümanlarının Durumunu Ele Alacak..
PAKDİL; “DÜNYANIN HANGİ NOKTASINDA OLURSA OLSUN, İNSAN HAKLARI İHLALLERİ BİZİ DERİNDEN ÜZÜYOR”
“MYANMAR’DAKİ İNSANLIK DIŞI DRAMI UNUTTURMAYACAĞIZ”
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Perşembe Günü ağırlıklı gündem olarak Myanmar’ın Arakan Bölgesinde yaşayan Müslümanların durumunu ele alacak. Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Nevzat Pakdil, “Arakan Müslümanları büyük bir insanlık dramı ile karşı karşıya bulunuyor. Ayrıca yaşamak zorunda oldukları kamplar, insan onuruna yakışmayacak şekilde olumsuz şartlar içeriyor. Dünyanın bu insanların durumu ile ilgili olarak acil tedbir alma mecburiyeti bulunmaktadır” dedi.
Arakan’da Müslümanların yaşadığı sorunların çözümünün Myanmar Devletinin tek başına çözeceği bir durum olmadığını ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Kamplarda yaşamak zorunda kalan yarım milyon insanı kaderine terk etmek insanlık ayıbıdır. Tarihsel ve kültürel bağlarımızın olduğu Arakan Müslümanlarının sorununun biran çözülmesi için TBMM İnsan Hakları İzleme Komisyonuna başvuruda bulunduk ve bu başvurumuz kabul edildi. Perşembe Günü yapılacak olan Komisyon toplantısının ağırlıklı konusu Arakan Müslümanların içinde yaşadıkları durum olacaktır” dedi.
AB’NİN YAPTIRIMLARI KALDIRMA KARARI
Avrupa Birliği, Myanmar’a, geçen yıl askıya aldığı ekonomik ve siyasi yaptırımları, silah ambargosu dışında tümüyle kaldırmasının, Arakan Müslümanlarının durumunda bir değişikliğe yol açmayacağını ifade eden Nevzat Pakdil, “Myanmar’da demokrasi doğrultusundaki gelişmeler, güçlü parlamento, ifade özgürlüğü, hükümetin yolsuzlukla mücadele ve kalan siyasi tutukluların salıverilmesi için çabalaması gösteriliyor. Fakat burada Müslümanların durumları göz ardı ediliyor. Oysa Myanmar’daki en ciddi insan hakları ihlallerini kimlikleri bile bulunmayan Müslümanlar yaşıyor. BM ve AB bu konunun üzerinde ciddiyetle durmalıdır. Önümüzdeki ay muson yağmurları başlıyor. Kamplar sel baskınlarının tehdidi altında bulunuyor. Ayrıca bulaşıcı hastalıklar ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan ölümler, bu kamplardaki en ciddi sıkıntılar olarak karşımıza çıkıyor” şeklindi konuştu.
ZEYNEP AKYÜZ’ÜN DURUMU
Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen Avrupa Wushu Şampiyonasında başörtülü sporcunun puanlamasının yapılmayarak şampiyonluğunun elinden alınmasının da insan hakkı ihlali olduğunu söyleyen Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Nevzat Pakdil, şampiyonada “Taolu” kategorisinde başörtüsüyle yarışan ancak puanlaması yapılmayarak elenen Zeynep Akyüz’ün durumunun da komisyonda ele alınacağını ifade etti.
Avrupa’nın göbeğinde böyle bir durumla karşılaşmanın üzüntüsü içerisinde olduğunu ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Nevzat Pakdil, “Kanun ve düzenleyici işlemlerde, insan haklarına aykırılık bulunmadığı halde, idarenin bireysel işlemleri ile bir hak ihlali gerçekleşmiştir. Olaya hangi pencereden bakarsanız, bakın bu bir hakkın ihlalidir ve kızımız Zeynep Akyüz’ün hakkı yenilmiştir. Bu durumu da TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonda tartışacağız” dedi.
AVRUPA, İNSAN HAKLARI KONUSUNDA SINIFTA KALIYOR
Avrupa devletlerinde özellikle İslam karşıtı uygulamaların giderek arttığını, bunun neticesinde ise Avrupa İnsan hakları konusunda sınıfta kaldığını ifade eden TPB Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Avrupa’da ırkçılık söylemleri ile hareket eden siyasi partiler giderek artmaktadır. Bunun sonucunda özellikle Müslümanlara yönelik ciddi hak ihlalleri meydana gelmektedir. Son dönemde Avrupa’da özgürlük, demokrasi, hoşgörü, çok kültürlülük söylemleriyle bağdaşmayan pek çok uygulama gerçekleştiğini biliyoruz ve görüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda İsviçre’de minare yasağı, Fransa’da burka yasağı, Yunanistan’da cami yasağı gibi İslam dinini ve Müslümanları hedef alan ve inanç hürriyetini kısıtlayıcı uygulamalar artmaktadır. Türkiye’de azınlıklarla ilgili her türlü olumlu gelişmeler yaşanırken, öyle ki eskiye yönelik haklar bile iade edilirken buna rağmen Avrupa’daki bu olumsuz tavırlar düşündürücüdür. Medeniyetin merkezi olarak kabul edilen Avrupa’da her geçen gün insan hakları ihlalinin artması düşündürücüdür ” şeklinde konuştu.